GDPR

In het kader van de GDPR (General Data Protection Regulation) ,kan je hieronder de privacy verklaring van VSK vzw lezen.

Privacyverklaring

1. Algemeen


De Vlaamse Schietsportkoepel vzw hecht veel waarde aan je privacy en de bescherming van je persoonsgegevens.

In deze privacyverklaring willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan met persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om je privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. De Vlaamse Schietsportkoepel houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook gekend als GDPR).

Dit brengt met zich mee dat wij in ieder geval:

  • je persoonsgegevens verwerken in overeenstemming met het doel waarvoor deze zijn verstrekt, deze doelen en type persoonsgegevens zijn beschreven in deze Privacyverklaring;
  • verwerking van je persoonsgegevens beperkt is tot enkel die gegevens welke nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt;
  • vragen om je uitdrukkelijke toestemming als wij deze nodig hebben voor de verwerking van je persoonsgegevens;
  • passende technische en organisatorische maatregelen hebben genomen zodat de beveiliging van je persoonsgegevens gewaarborgd is;
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan andere partijen, tenzij dit nodig is voor uitvoering van de doeleinden waarvoor ze zijn verstrekt;
  • op de hoogte zijn van je rechten als betrokken persoon omtrent je persoonsgegevens, je hierop willen attent maken en deze willen respecteren.

Als Vlaamse Schietsportkoepel vzw zijn wij verantwoordelijk voor de verwerking van je persoonsgegevens. Indien je na het doornemen van onze privacyverklaring, of in algemenere zin, vragen heeft hierover of contact met ons wenst op te nemen kan dit via onderstaande contactgegevens:

Vlaamse Schietsportkoepel vzw
Zetel: Boomgaardstraat 22 bus 7, 2600 Berchem
Emailadres: vsk@sportschieten.be

Deze privacyverklaring is van toepassing op al onze huidige en vroegere leden, deelnemers aan activiteiten, personen die belangstelling tonen of toonden voor onze activiteiten, diensten of producten, klanten en prospecten, leveranciers.

2. Waarom verwerken wij persoonsgegevens?


Je persoonsgegevens worden door de Vlaamse Schietsportkoepel vzw verwerkt ten behoeve van de volgende doeleinden en rechtsgronden:

  • Het voeren van ledenadministratie en dienstverlening aan leden (contractuele grond)
  • Het versturen van informatie over onze activiteiten, nieuwsbrieven en uitnodigingen (contractuele grond)
  • Het organiseren van de sportieve voorbereiding en opleiding
    • Federatieadministratie (gerechtvaardigd belang)
    • Sportieve administratie in het kader van stages, kampen,… (contractuele grond)
  • Het organiseren van (recreatieve) competities en tornooien
    • Sportieve administratie (gerechtvaardigd belang)
    • Organisatie van een sportevenement (contractuele grond)
  • Het organiseren van andere activiteiten zoals sportieve en extrasportieve evenementen (contractuele grond)
  • Promotie, PR en communicatie waaronder
    • Het beheren van social media d.m.v. het publiceren van sfeerfoto’s (gerechtvaardigd belang)
    • Het beheren van social media d.m.v. gerichte foto’s (toestemming)
    • Het beheren van de federatiewebsite (gerechtvaardigd belang)
    • Webshop (contractuele grond)
  • Vrijwilligersbeheer
    • Vrijwilligersadministratie (contractuele grond)
    • Vrijwilligersopvolging (contractuele grond)
    • Rekrutering (gerechtvaardigd belang)
  • Topsport (gerechtvaardigd belang)
    • Beheren informatiefiches topsporters voor inschrijvingen internationale wedstrijden
  • Sportschutterslicenties (wettelijke verplichting)
    • Theoretische en praktische proeven
    • Uitreiken van voorlopige sportschutterslicenties
    • Uitreiken van sportschutterslicenties
    • Jaarlijkse validatie van sportschutterslicenties
    • Uitreiken van hernieuwde sportschutterslicenties
    • Afleveren van een duplicaat van sportschutterslicenties
    • Afleveren van vignetten voor adreswijziging

    3. Welke gegevens verwerken we?


    Wij kunnen de volgende persoonsgegevens van je vragen, opslaan, verzamelen en verwerken voor de volgende doelstellingen:

    • Identificatiegegevens: naam, voornaam
    • Privé-contactgegevens: telefoonnummer, e-mail, adres
    • Identiteitsgegevens uitgegeven door overheid: identiteitskaartnummer, kopie identiteitskaart
    • Rijksregisternummer
    • Persoonlijke kenmerken: geslacht, geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit
    • Financiële bijzonderheden (o.a. betalingen, rekeningnummer,…)
    • Opleiding en vorming
    • Sportieve gegevens (o.a. categorie, uitslagen, aanwezigheden, stamnummer VSK, ranking…)
    • Beeldmateriaal (foto’s, video’s, opnames,…)
    • Uittreksel uit het strafregister
    • Medisch attest VL3
    • Categorieën sportschutterslicentie

    We verzamelen enkel persoonsgegevens die je zelf aan ons meedeelt op verschillende manieren (o.a. inschrijvingsformulieren, invul- en contactformulieren op onze website, persoonlijk/telefonisch/e-mail contact, …). Wij verzamelen geen persoonsgegevens via derden, met uitzondering van de informatie ontvangen van de aangesloten clubs of partnerfederaties en nationale koepels.

    Geen enkele categorie van personen wordt onderworpen aan eender welke vorm van geautomatiseerde besluitvorming of profilering.

    4. Verstrekking van gegevens aan derden-verwerkers


    De gegevens die je aan ons geeft kunnen wij aan derde partijen verstrekken indien dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de hierboven beschreven doeleinden.

    Zo maken wij gebruik van een derde partij (verwerker) voor:

    • het opslaan en verwerken van gegevens in de Cloud (via een Cloud Service Provider)
    • het verzorgen van de internet omgeving (webhosting, mailhosting);
    • het verzorgen van IT-infrastructuur (o.a. IT netwerk, …);
    • het verzorgen van het sociaal secretariaat
    • het verzekeren van onze leden, deelnemers en vrijwilligers
    • het verzorgen (en verspreiden) van nieuwsbrieven en uitnodigingen.

    Wij geven geen persoonsgegevens door aan andere verwerkers (externe dienstverleners) dan diegene waarmee we een verwerkersovereenkomst hebben (via contract of aangepaste gebruiksvoorwaarden).
    We maken met deze partijen ook de nodige afspraken om de beveiliging van je persoonsgegevens te waarborgen.

    5. Verstrekking van gegevens aan derden-ontvangers


    Wij delen persoonsgegevens met de volgende externe partijen:

    • Verbonden organisaties die deel uitmaken van het ecosysteem van de sportfederatie (clubs die behoren tot de federatie,…)
    • Subsidiërende overheden
    • Partners waarmee we in samenwerking activiteiten organiseren (activiteiten die met twee of meer organisaties zijn uitgewerkt en waarvoor deelnemerslijsten worden uitgewisseld bv. Nationale kampioenschappen, nationale selecties, …)
    • Internationale federatie ISSF voor inschrijvingen internationale wedstrijden die door hen georganiseerd worden
    • Internationale federaties niet-ISSF disciplines voor inschrijvingen internationale wedstrijden die door hen georganiseerd worden
    • Organisatoren van internationale wedstrijden, niet georganiseerd door een internationale federatie
    • FROS, VLAS, gouverneurs, Sport.Vlaanderen, FOD Justitie en onze clubs in het kader van de sportschutterslicenties

    Met deze partijen (derden-ontvangers) maken wij de nodige afspraken om de beveiliging van je persoonsgegevens te waarborgen en ervoor te zorgen dat je gegevens vertrouwelijk worden behandeld.

    Verder zullen wij de verstrekte gegevens niet aan derden doorgeven tenzij dit wettelijk verplicht en/of toegestaan is, zoals bv. in het kader van een politioneel of gerechtelijk onderzoek.

    Op geen enkel moment verkopen of verhuren wij je persoonsgegevens aan derde partijen. Wij geven je contactgegevens ook nooit door aan derden voor commerciële doeleinden.

    Tevens kunnen wij persoonsgegevens delen met derden indien je ons hier toestemming voor geeft. Deze toestemming kan te allen tijde ingetrokken worden, zonder dat dit afbreuk doet aan de rechtmatigheid van de verwerking voor de intrekking daarvan.

    Je persoonsgegevens kunnen doorgegeven worden aan landen buiten de Europese Economische Ruimte. In dat geval worden je persoonsgegevens beschermd door specifieke contractuele verplichtingen overeenkomstig de verplichtingen van de Europese privacy regelgeving.

    6. Minderjarigen


    Wij verwerken alleen persoonsgegevens van personen jonger dan 18 jaar indien daarvoor toestemming is gegeven door de ouder of wettelijke vertegenwoordiger.

    Hierbij kunnen volgende gegevens van de ouders worden verwerkt: identificatiegegevens en privé-contactgegevens (voor ouderlijke toestemming)

    7. Bewaartermijn


    De Vlaamse Schietsportkoepel bewaart persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk voor het realiseren van het doel waarvoor deze zijn verstrekt, met inachtname van de termijn die noodzakelijk is om aan de wettelijke vereisten te voldoen (o.a. op gebied van boekhouding). Bewaartermijnen kunnen evenwel per doel verschillen maar zijn steeds vastgelegd.

    8. Beveiliging van de gegevens


    Volgende passende technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om persoonsgegevens te beschermen tegen onrechtmatige verwerking:

    • Alle personen die namens de Vlaamse Schietsportkoepel vzw van je gegevens kennis kunnen nemen, zijn gehouden tot geheimhouding daarvan.
    • Databank sportschutterslicenties
      • FROS, VLAS, gouverneurs en clubs kunnen enkel zien wat onder hun bevoegdheid valt
      • Authenticatiesysteem
    • We hanteren een gebruikersnaam en wachtwoordbeleid op al onze systemen;
    • We pseudonimiseren en zorgen voor de encryptie van persoonsgegevens als daar aanleiding toe is;
    • Wij maken systematisch back-ups van de persoonsgegevens om deze te kunnen herstellen bij fysieke of technische incidenten;
    • We testen en evalueren regelmatig onze maatregelen en stellen bij indien nodig;
    • Onze medewerkers en vrijwilligers zijn geïnformeerd over het belang van de bescherming van persoonsgegevens. Aan deze medewerkers wordt toegang verleend tot je gegevens voor zover ze die informatie nodig hebben om hun taken naar behoren uit te voeren.

    9. Je rechten omtrent je gegevens


    Je hebt recht van inzage en kopie van de persoonsgegevens die op jou betrekking hebben.
    Je hebt recht op verbetering en aanvulling wanneer je gegevens onjuist of onvolledig zijn.

    Je hebt het recht op het gegevenswissing (verwijdering) van de persoonsgegevens die we van jou ontvangen hebben, en die niet langer strikt noodzakelijk zijn voor de doeleinden waarvoor ze werden verwerkt. Wij behouden ons wel het recht voor te bepalen of je verzoek gerechtvaardigd is.

    Je hebt het recht op beperking van gegevensverwerking: indien je bezwaar hebt tegen de verwerking van bepaalde gegevens, kan je vragen om deze verwerking te stoppen.

    Tevens kun je bezwaar (verzet) maken tegen de manier waarop bepaalde persoonsgegevens van je verwerkt worden. Zo heb je het recht je te verzetten tegen het gebruik van je persoonsgegevens voor direct marketing-doeleinden (via uitschrijfmogelijkheden in e-mails)

    Ook heb je het recht om de door jou verstrekte gegevens door ons te laten overdragen aan jezelf of in opdracht van jou direct aan een andere partij.

    Via het adres bovenaan deze privacyverklaring kan je ons contacteren om je rechten uit te oefenen, vergezeld van een motivatie voor je vraag.

    Wij kunnen je vragen om je te legitimeren voordat wij gehoor kunnen geven aan voornoemde verzoeken. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je daarbij vragen om je adequaat te identificeren).

    10. Klachten


    Mocht je een klacht hebben over de verwerking van je persoonsgegevens dan vragen wij je hierover direct contact met ons op te nemen. Dit kan via de contactgegevens opgenomen onder titel 1. Algemeen.

    Je hebt altijd het recht een klacht in te dienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA):
    Drukpersstraat 35
    1000 Brussel
    commission@privacycommission.be

    11. Wijziging privacyverklaring


    De Vlaamse Schietsportkoepel vzw kan de privacyverklaring steeds wijzigen. De laatste wijziging gebeurde op 25/05/2018